Μηχανικά MODs

Πώς λειτουργούν τα μηχανικά ηλεκτρονικά τσιγάρα;

Τα μηχανικά mod είναι γνωστά και σαν mechs, mods και σε μερικές περιπτώσεις ως επισκευάσιμα. Θα τα βρείτε σε μια ποικιλία σχημάτων και μεγεθών, με τα πιο δημοφιλή να είναι τα μονής και διπλής μπαταρίας.

Όπως αφήνει να εννοηθεί και το όνομά τους δεν έχουν ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Μόλις πατηθεί το κουμπί λειτουργίας τους, κλείνει το κύκλωμα και η ενέργεια περνάει από τον ατμοποιητή μέσα στο coil. Περνώντας το ρεύμα από τη σπείρα, φθάνει στην αντίσταση, παράγει θερμότητα και μετατρέπει σε ατμό το υγρό.

Τα μηχανικά mod είναι πολύ απλά στην κατασκευή και συνεπώς πιο ανθεκτικά από τα mod ατμού που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά εξαρτήματα, καλώδια και συγκόλληση. Επειδή έχουν λιγότερα εξαρτήματα μπορούν να καθαρίζονται ευκολότερα.

Η ισχύς στα μηχανικά mods δεν επιδέχεται ρύθμιση και εξαρτάται από το φορτίο που έχει απομείνει στην μπαταρία. Μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία ξεκινά στα 4.2 βολτ. Με τη χρήση της συσκευής σταδιακά αποφορτίζεται (αδειάζει) και πέφτει η ισχύς. Σε μια τυπική κατασκευή 0.3-0.5 ωμ μένουν 2-3 ώρες παραγωγής πυκνού ατμού πριν χρειαστεί να αλλάξουμε μπαταρία.

Τα μηχανικά mod κατασκευάζονται από διαφορετικά μέταλλα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι χαλκός, ορείχαλκος και ανοξείδωτο ατσάλι (χάλυβας). Η χρήση διαφορετικών υλικών αφενός επιτρέπει στον αγοραστή να προσαρμόσει τη διάταξή των μερών τους και αφετέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία τους. Ο χαλκός και ο ορείχαλκος είναι πιο αγώγιμα υλικά από το ατσάλι.

Aγώγιμο mod σημαίνει ότι η σπείρα του ατμοποιητή θα ζεσταθεί πιο γρήγορα και θα φτάσει μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτά τα δύο μέταλλα είναι πιο μαλακά από το ανοξείδωτο ατσάλι και άρα μπορούν να πάθουν ευκολότερα ζημιά αν πέσουν κάτω. Δέχονται περισσότερα χτυπήματα, γρατζουνιές, ανοίγουν και οι μηχανισμοί τους κολλάνε ευκολότερα από το ατσάλι. Ακόμη, τείνουν να φτιάχνουν φυσικές πατίνες και χρειάζονται συχνότερο γυάλισμα, διαφορετικά δε θα αποδώσουν το μέγιστο.

Αρκετά από τα νεότερα μοντέλα μηχανικών mods έχουν υιοθετήσει μια υβριδική επαφή με τον ατμοποιητή. Η μπαταρία βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον ατμοποιητή, ενώ στην παραδοσιακή επαφή που γίνεται μέσω μιας ακίδας, η μπαταρία κάνει επαφή με την ακίδα και με τη σειρά της η ακίδα κάνει επαφή με τον ατμοποιητή. Οι υβριδικές επαφές αποκλείουν το μεσάζοντα (στην περίπτωση αυτή την ακίδα επαφής) και επιτρέπουν στο ρεύμα να κυκλοφορήσει απευθείας στον ατμοποιητή δυνητικά μειώοντας την απώλεια βολτ και αυξάνοντας την παραγωγή ατμού. Επίσης τέτοιες επαφές κάνουν τα μηχανικά mod ελαφρώς κοντύτερα και προσφέρουν μια ωραία αισθητική εικόνα μόλις προσαρμοστεί ο ατμοποιητής.

Οι υβριδικές επαφές έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα. Μπορούν εξαντλήσουν την μπαταρία οδηγώντας την σε καταστροφή. Στις ποιοτικές κατασκευές μια τέτοια καταστροφή θα απελευθερώσει καυτά τοξικά αέρια και οξύ μπαταρίας. Με ειδικά σχεδιασμένες οπές τα μηχανικά mod αφήνουν αέρια να δραπετεύσουν μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού. Σε φθηνότερες κατασκευές ή φθηνές κινέζικες απομιμήσεις αυξάνεται η πιθανότητα έκρηξης του mod και μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς.

Πλεονεκτήματα

 • Αντοχή
 • Απλή κατασκευή
 • Ευκολία ανοίγματος για καθαρισμό
 • Ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων, μεγεθών
 • Τα περισσότερα σωληνωτά μηχανικά mods είναι συμπαγή και μεγέθους τσέπης
 • Προσφέρουν εξαιρετική παραγωγή ατμού όταν κατασκευαστούν και ρυθμιστούν σωστά
 • Οι τιμές τους κυμαίνονται από προσιτά έως πολύ ακριβά

Μειονεκτήματα

 • Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας
 • Πιθανή ασυμβατότητα με κάποιον ατμοποιητή ή φυτίλι της αγοράς
 • Λάθος χρήση μπορεί να καταστρέφει τη συσκευή
 • Ζωή μπαταρίας
 • Απευθύνονται σε έμπειρους χρήστες


Όροι χρήσης: Εφιστάται η προσοχή σε κάθε επισκευάσιμη, Mod, RTA, RDA συσκευή, τα φυτίλια, τις μπαταρίες και τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Πρέπει να γίνεται σωστή και λελογισμένη χρήση. Τα δημοσιεύματα στον τύπο για ηλεκτρονικά τσιγάρα που εκρήγνυνται αφορούν σε αυτές τις συσκευές και την αλόγιστη χρήση τους. Οι χρήστες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις συσκευές τους και εμείς δεν προτείνουμε συγκεκριμένη λύση εκτός των προδιαγραφών ασφαλείας που συνοδεύουν και ρυθμίζουν τις συσκευές του εμπορίου.