Yγρά αναπλήρωσης

Το υγρό αναπλήρωσης ή υγρό άτμισης, αλλιώς e-liquid όταν ατμοποιείται ηλεκτρονικό τσιγάρο προσομοιώνει τη γεύση, τον ‘καπνό’ που είναι ατμός ουσιαστικά.

Το υγρό αναπλήρωσης ή ατμιστική βάση, αποτελείται από νικοτίνη, προπυλενογλυκόλη (propylene glycol PG), αποσταγμένο νερό για αραίωση, φυτική γλυκερίνη (VG) και άρωμα που είναι εκείνο που δίνει τη γεύση. Η προπυλενογλυκόλη PG είναι ένα φυσικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως το παγωτό και τα αναψυκτικά. Η προπυλενογλυκόλη PG έχει αποδειχθεί ασφαλής για χρήση σε ανθρώπινους οργανισμούς και με μικροβιοκτόνο δράση.

Η φυτική γλυκερίνη VG είναι ένα γλυκαντικό με σύσταση από οινόπνευμα που χρησιμοποιείται ευρέως σε λικέρ και παγωμένα κέικ. Παρόλη τη χρήση ασφαλών χημικών συστατικών, θα πρέπει να αγοράζονται τα φίλτρα από έγκυρες εταιρείες καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής στη βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν υπόκειται σε έλεγχο ποιότητας.

υγρα αναπληρωσης e-τσιγαρου

Το υγρό αυτό (e-liquid) χρησιμοποιείται στα ανταλλακτικά φίλτρα (cartridges) για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα ηλεκτρονικά προϊόντα για το κάπνισμα, είτε το χρησιμοποιούμε για να γεμίζουμε τα ήδη υπάρχοντα φίλτρα αντί να αγοράζουμε καινούρια. Όταν χρησιμοποιείται πάνω στον ατμοποιητή αυξάνει τον ατμό.

Η προσθήκη νικοτίνης, αποτελείται από νικοτινούχα βάση και όχι απλή βάση όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Η βάση νικοτίνης σε όλα τα προϊόντα νικοτίνης δεν είναι της ίδιας ποιότητας. Πολλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φθηνή και διαθέσιμη στην αγορά νικοτίνη. Η ποιοτική νικοτίνη δεν είναι φθηνή και αναφερόμαστε στον πιο ενεργό τύπο νικοτίνης (l-nicotine). Η γλυκερίνη παράγεται από διάφορες πηγές, με διαβάθμιση ποιότητας. Υπάρχουν γλυκερίνες που δεν προκαλούν αλλεργίες όπως π.χ. από ξηρούς καρπούς.

Τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από δημόσιο φορέα της ελληνικής πολιτείας και να φέρουν τον αριθμό παραγωγής LOT ώστε να ανιχνεύεται όλη η αλυσίδα από την παραγωγή στο ράφι. Επίσης, θα πρέπει να συσκευάζονται σε ασφαλή για τα παιδιά συσκευασία.

Αγορά υγρών αναπλήρωσης

Το γέμισμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου με υγρό αναπλήρωσης, μετατρέπεται σε απόλαυση όταν έχετε βρει τη γεύση και το επίπεδο νικοτίνης που σας ικανοποιεί. Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές γεύσεις στην αγορά και η προμήθεια υγρού γεμίσματος είναι εύκολη διαδικασία εφόσον περιορίσετε την αναζήτηση στα πιο ποιοτικά καταστήματα και προμηθευτές.

Το υγρό (αναπλήρωσης) νικοτίνης, γνωστό ως και e-juice ή e-liquid, μπορεί να βγει σε οποιαδήποτε γεύση και να ικανοποιήσει κάθε γούστο σε επίπεδο νικοτίνης για τους καταναλωτές ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η ένταση του επιπέδου νικοτίνης κυμαίνεται από 0mg έως 54mg νικοτίνης. Οι εντατικοί καπνιστές θα προτιμήσουν ένα υψηλότερο επίπεδο ενώ οι ελαφροί ατμιστές ή όσοι προσπαθούν να περιορίσουν, σταματήσουν το κάπνισμα θα θελήσουν χαμηλότερο επίπεδο e-liquid.

Επίπεδα νικοτίνης

Τα υγρά αναπλήρωσης βγαίνουν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις νικοτίνης για να προσαρμόζονται στις επιμέρους ανάγκες και προτιμήσεις γεύσεων. Αυτό αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό για τους καταναλωτές ηλεκτρονικού τσιγάρου που επιθυμούν τη δυνατότητα να χαμηλώνουν σταδιακά τη δόση της νικοτίνης, σε αντίθεση με την έλλειψη αυτής της δυνατότητας στα παραδοσιακά τσιγάρα.

Πολλοί χρήστες επιλέγουν να ατμίζουν υγρό χωρίς καθόλου νικοτίνη μόνο για να έχουν την ικανοποίηση ότι κάπνισαν. Τοποθετούν ένα στόχο για χρήση υγρού με 0mg νικοτίνης και φτάνουν σταδιακά στο στόχο τους χωρίς να επιθυμήσουν το τσιγάρο. Συστήνεται να ξεκινά ο καπνιστής με υψηλότερη ένταση π.χ. 24mg για να διαπιστώσουν αν τους αρέσει η γεύση και να τους αφήνει ικανοποιημένους. Κατόπιν, μπορούν να προσπαθήσουν με χαμηλότερα επίπεδα ή ακόμη και με μηδενική νικοτίνη.

Τα επίπεδα συγκέντρωσης νικοτίνης αναγράφονται συνήθως επάνω στο μπουκαλάκι του φίλτρου με τη μορφή mg/ml. Τα επίπεδα των δόσεων δεν είναι καθιερωμένα και οι κατασκευαστές προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα. Υπάρχουν, όμως, και γενικές κατευθύνσεις που ακολουθούνται συνήθως από όλους.

Χωρίς Νικοτίνη = 0mg νικοτίνης με άρωμα γεύσης
Χαμηλής έντασης = 4-8mg νικοτίνης ανά χιλιοστόγραμμο
Μέσης έντασης = 10-14mg νικοτίνης ανά χιλιοστόγραμμο
Υψηλής έντασης = 16-18mg ανά χιλιοστόγραμμο
Πολύ υψηλής έντασης = 24-54mg ανά χιλιοστόγραμμο

ΠΡΟΣΟΧΗ! τα 54mg νικοτίνης είναι πολύ δυνατά!

Οι γεύσεις των φίλτρων E-liquid ξεκινούν από καπνό και πούρο και φθάνουν μέχρι γλυκές και ζαχαρώδεις. Ορισμένες γεύσεις έχουν φτιαχτεί για να προσιδιάζουν σε πραγματικά τσιγάρα με αρώματα κανονικού καπνού και μέντας. Έπειτα, υπάρχουν γεύσεις βανίλιας, φράουλας, σοκολάτας, καφέ, καρύδας και άλλες που μιμούνται φρούτα ή γνωστά γλυκά. Άλλα υγρά βγαίνουν σε εξωτικές γεύσεις όπως ρούμι με άρωμα φράουλας (daquiri).

Το καλύτερο υγρό αναπλήρωσης

Δοκιμάστε μια γεύση που θα ικανοποιεί τους αισθητήρες της γεύσης σας. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει η μέντα μπορείτε να ξεκινήσετε με τσιγάρα μέντας και να προσθέσετε και άλλες γεύσεις σταδιακά. Ακόμη, μπορείτε να αλλάζετε γεύσεις ανάλογα με τη διάθεσή σας. Όταν θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα μπορείτε να δοκιμάσετε βανίλια και σοκολάτα, ή μετά από το γεύμα να δοκιμάσετε φράουλα ή κεράσι που το συνοδεύουν ευχάριστα.

Όταν αγοράζετε φίλτρα αναπλήρωσης από ένα νέο προμηθευτή, προσπαθήστε να αγοράσετε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις γεύσεις. Πολλοί προμηθευτές προσφέρουν δοκιμαστικά φίλτρα ή υγρά σε μικρότερες συσκευασίες (δείγματα) για να δοκιμάσετε χωρίς να δεσμευτείτε με μεγαλύτερα φίλτρα. Μόλις ξεχωρίσετε τις γεύσεις που προτιμάτε, μπορείτε να τις περιορίσετε στο υγρό που σας ταιριάζει καλύτερα. Μη φοβηθείτε να αναμίξετε τις γεύσεις για να φτιάξετε νέες. Ορισμένοι αρέσκονται να αναμιγνύουν διαφορετικές γεύσεις καπνού, ενώ άλλοι φρούτων.